Hygiënecontrole

hygienecontole

 

Jaarlijks wordt door de wooncommissie een hygiënecontrole gehouden in de onzelfstandige woningen. Deze hygiënecontrole is verplicht (art.3.2.1.1 Handboek voor de huurder) en richt zich op de gemeenschappelijke ruimten; keuken, douche, toilet, gang en balkon.

 

Waarom een hygiënecontrole?

Stadswonen Rotterdam vindt hygiëne van groot belang bij de instandhouding van een gezond woon- en leefklimaat. Daarom krijgt de wooncommissie de opdracht om jaarlijks een hygiënecontrole te organiseren.

 

Hoe gaat deze hygiënecontrole in zijn werk?
 1. De wooncommissie informeert de bewoners over de hygiënecontrole middels een e-mail. Deze e-mail wordt vier weken voor de data van de hygiënecontrole verspreid onder de bewoners. Mocht je op het voorgestelde tijdstip niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je de beheerder mailen met het verzoek voor een andere afspraak.
 2. Twee weken en een week van tevoren zullen de bewoners per e‐mail een reminder krijgen.
 3. Een week voorafgaand aan de controle worden de controleformulieren over de brievenbussen verspreid. Bewaar deze en gebruik dit formulier als handleiding voor de schoonmaak.
 4. De hygiënecontrole wordt uitgevoerd door leden van de wooncommissie en de hiervoor gevraagde personen. Tijdens de hygiënecontrole wordt gekeken naar:
  – Gang: deze moet schoon en vrij van spullen zijn. Denk ook aan het schoonmaken van de voordeur, drempels en plinten;nooduitgang: deze moet vrij van objecten zijn.
  – Douche: schoonhouden van vloer, wandtegels, wastafel en badkamerkastje. Kalkaanslag en schimmelvorming verwijderen.
  – Toilet: schoonhouden van vloer, wandtegels, wastafel en toiletpot.
  – Keuken: denk ook aan het schoonmaken van de ruimte onder en achter de koelkast, de kookplaat en de afzuigkap.
  – Balkon/terras: deze moet vrij zijn van afval en grof vuil.
 1. Mocht de woning op één of meerdere bovenstaande punten afgekeurd worden, dan zal de wooncommissie op een later tijdstip nogmaals langskomen om te controleren. Is de woning dan nog niet op orde, dan wordt een boete uitgeschreven door de wooncommissie. De woning zal vervolgens door een schoonmaakbedrijf op orde worden gebracht, op kosten van de betreffende bewoners.
 2. Wooneenheden die op geen enkele wijze hebben meegewerkt (niet thuis, geen reactie etc.) kunnen door de wooncommissie worden beboet.

 

Vragen over de hygiënecontrole? Stuur een mail naar de beheerder of loop langs tijdens het spreekuur.